Almost lover vs. Stanser till Augusta

Låten Almost Lover av artisten "A Fine Firenzy" berättar en olycklig kvinna om sin kärlek och saknad till en man som hon var djupt förälskad i. Låten utspelas i hennes minne, där hon tänker tillbaka på alla bra och underbara stunder de hade tillsammans. Hon trodde att det var äkta kärlek som han kände för henne men hon nu inser att hon var naiv och att det bara var inbillning. Mannen som hon förälskat sig i är i hennes ögon perfekt, tills stunden då han svek henne. Han spelade romantisk och var i alla lägen så som hon fantiserat om sin drömprins.

Texten till låten är väldigt sorglig och man hör saknaden tydligt i hennes röst när hon sjunger. Samtidigt som hennes avsky mot mannen är utpräglad. Hon använder ett väldigt känslosamt språk och målar upp tydliga bilder av hennes känslor. Det hon beskriver känns så verkligt. Vemodigt och vackert på samma gång. Hon upprepar ofta frasen "images" och hon skyller nästan på sig själv att hon inte genomskådade hennes pojkväns falskhet.

Budskapet med låten kan tolkas på väldigt många sätt, men det tydligaste av de alla är att kärleken har väldigt många ansikten. Man kan älska en person mer än någonting annat samtidigt som man kan hysa det starkaste hat. Kärlek är svårt och ingenting man kan styra över.

Dikten Stanser till Augusta är skriven av Georg Byron, en man som var djupt förälskad i sin halvsyster Augusta. Dikten är skriven till henne då han var tvungen att fly landet på grund av deras romans. Det är poesi som genomsyras av saknad och kärlek. De romantiska dragen är tydliga där han exempelvis skriver "och då stormarna kämpa med vågen såsom svekfulla vänner med mig". Han tar hjälp av naturen för att måla upp en tydlig bild utav hans vänners svek. Man får uppfattningen att han var djupt förälskad i henne och hon var det vackraste han någonsin skådat. Han framställer sin saknad så ingående att man nästan känner den själv. Texten är tidstypisk.

Han skriver målande och känslosamt. Uttrycken han använder sig av för att beskriva känslor är gammalmodiga, fast man kan ändå leva sig in väldigt enkelt i hur det var att befinna sig i hans kläder. Han vet att det var fel men ångrar samtidigt inte sin kärlek till sin halvsyster. Som vi tidigare skrev, kärlek är svårt. De två första stroferna i dikten är de som mest stämmer överrens med låtens innehåll. I både låten och dikten plågas personerna av saknad och av minnen. Framför deras ögon utspelas lyckliga minnen samtidigt som de slåss mot alla känslor som ensamheten innebär.

George Byron är benämnd som en av de främsta poeterna inom den engelska romantiken. Lord Byron, som han även var kallad, var den sjätte baronen i sin familj. Han föddes den 22 januari 1788 i London. Hans familj var en av Englands förnämsta och George ärvde barontiteln redan vid tio års ålder. Han studerade vid Cambridge University och 1807 publicerade han sitt första diktverk "Hours of Idleness". Efter detta flyttade han till Medelhavet. Hans diktverk över lag beskrivs som originella, erotiska, ironiska, spännande och med exotiska motiv. Hans mest kända diktverk är dikten Don Juan. Det är en dikt som handlar om en spansk adelsman som hade väldigt många älskarinnor och hans äventyr. Hans eget äktenskap med Anne Isabella Milbanke beskrivs som väldigt olyckligt då Byron var en Don Juan han själv. Byron hade en del uppmärksammade kärleksaffärer, som den skandalösa han hade till sin halvsyster Augusta. Genom sina många kvinnoaffärer, sitt utseende och sitt storstilade sätt blev Byron en legend på sin tid. Byron dog i Messolonghi i Grekland den 19 april 1824.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0